hasj marihuana Amsterdam

Iedereen die wel eens in de hoofdstad is geweest, weet het: in Amsterdam kun je als geen ander terecht voor wiet en andere verdovende middelen. Menig toerist uit allerlei landen komt speciaal daarvoor naar ons kleine landje, voor de hasj en marihuana uit Amsterdam. Om dan vervolgens met een stoned hoofd lekker door het centrum te dwalen of in het Vondelpark neer te ploffen. Later even een hamburger halen, of lekker Nederlands hutspot of pannenkoeken om de bijkomende honger tegen te gaan. Of misschien drink je er liever een koud biertje of een colaatje bij.

Cultureel symbool

Als je zelf in het buitenland bent zul je het als Nederlander ook horen, zodra je vertelt waar je vandaan komt, het ook vaak horen: “Oh, hasj en marihuana, Amsterdam!”. Het is zo bekend, dat we het wel als een landseigen cultureel symbool kunnen gaan beschouwen. Het is dan ook een erg herkenbaar symbool, dat zich uitstekend leent om te drukken op t-shirts, sokken en mutsen, en dat gebeurt dan ook van harte. Ook het verwerken van marihuana in allerlei producten is iets wat je de laatste tijd veel ziet gebeuren. Van echte hasjbrownies tot wiet lolly’s, maar ook thee en etherische oliën ontsnappen niet aan de symbolische waarde van het herkenbare wietblaadje.

Gedoogbeleid

 

Je kunt in Amsterdam hasj en marihuana op vrijwel iedere straathoek kopen. Althans, in het centrum dan. Er is een verschil tussen de coffeeshops die zich richten op toeristen, en de shops die gewoon de lokale bevolking bedienen. De kwaliteit van de producten is niet noodzakelijk verschillend, maar de lokale bevolking heeft minder behoefte aan toeters en bellen dan de gemiddelde toerist. Dat is misschien omdat Nederlanders gewend zijn aan de vanzelfsprekendheid van de beschikbaarheid van wiet, hasj en marihuana in Amsterdam en de rest van Nederland. Dat komt door het polderse gedoogbeleid, waar Nederland bekend om staat, en de flexibele regels rondom de verdovende middelen.